perjantai 24. tammikuuta 2014

Mies Testaa: Miesten selektiiviset deodorantit


Pitkästä aikaa Mies Testaa-osio kertoo teille puolitotuuksia miesten ja kosmetiikan suhteesta, joten alkaa nyt:

Minua on jo pitkään ahdisteltu sillä, että pitäisi kirjoittaa loppuun blogiluonnos koskien miesten deodorantteja ja niiden käyttöä. ilmeisesti sitä ei oi ikuisesti tehdä "huomenna"..?


Itse olen ehkäpä kerran varhaisnuoruudessani ostanut (äiti varmaan maksoi) jonkin Nivean tms. roll-onin, jonka jälkeen olen lähes aina ostanut jonkin deo-stickin, lähinnä Bossilta mutta toki myös muilta merkeiltä.

Yksi syy tähän oli varmaankin se, että opettajani joskus muinoin kertoi, että useimmissa roll-on deodoranteissa olisi alumiinia, joka voisi toimia karsinogeenina kehossa. En ole lukenut aiheesta niin paljon että sanoisin tuohon juuta taikka jaata. Useimmissa roll-on deodoranteissa oman satunnaisotokseni mukaan alumiinia kyllä on (antiperspirantti), mutta sen vaikutuksista voi jokainen ottaa selvää jostain luotettavasta lähteestä; tässä eräs artikkeli, mikä tuli vastaan, kun vähän googlettelin asiaa.


Toinen syy on laatu. En edes olettaisi että 4 euron marketti-dödö voisikaan olla yhtä hienostunut tuoksultaan taikka yhtä nopeasti kuivuva, kuin 30 euron deodorantti. Jo käyttömukavuudeltaan deo-stick on ollut mielestäni pitkään paras, kun vertaa roll-on:iin, jonka kanssa täytyy pelleillä että sieltä saa mitään ulos, muttei sitten aivan liikaakaan, taikka ponnekaasullisiin sprayihin, joiden suihkuttelun jälkeen koko asunto täytyy tuulettaa vähintään puoli vuotta, jotta siellä voi taas hengittää.

Toinen vaihtoehto on ostaa kuvassa näkyvä 3M:n hengityssuojain ja lasit!


Näitä edellämainittuja spray-tuotteita löytyy kyllä paljon myös kalliimmilta merkeiltä. Tuoksut eivät myöskään ole marketti-tuotteissa kovinkaan miellyttäviä. Tuoksut ovat yleensä liian voimakkaita ja kovinkin esanssisia, ellei halua käyttää hajustamattomia tuotteita...

Tehoa marketti-tuotteista löytää yleensä kovinkin helposti 48h tai 72h dödöjä osuu silmään tämän tästä ja ne ovat hyviä niille ketkä haluavat säästää veden käytössä, jättämällä peseytymisen hieman harvemmalle. Tosin täällä autuaassa pohjolassa en näe sille niin suurta tarvetta. Jos haluaa olla ekologinen, niin suihkuttelee sitten itsensä vaikkapa kylmällä vedellä ja käyttää joitain ekologisia pesutuotteita. Vitsi oli...


Stick sai loppusyksystä varteenotettavan haastajan; Äitini toi ulkomailta palatessaan minulle tuliaisiksi Chanelin Bleu de Chanel-deodorantin. Kyseinen deodorantti on spray, mutta toimii ilman ponnekaasua, jolloin ainetta ei kulkeudu iholle valon nopeudella ja kimpoile siitä ympäri pohjoista pallonpuoliskoa.

Se toimii siis vähän kuin hajuvedet, joissa on pumppu päällä. Kuitenkaan aivan yhtä hienojakoista suihkua ei tästä pullosta tule. Sen parhaisiin puoliin kuuluu mm. se, että se tuntuu ihanan virkistävältä iholla lämpimän suihkun jälkeen, tai miksei ilmankin.

Bleu de Chanel tuoksuu myös oikein miellyttävältä ja hienostuneelta, kuten kuuluukin. Moitittavaa löytyy kylläkin hieman: Jos teet todella pitkää päivää, raskasta työtä, lämpimissä oloissa, tai vaan muuten hikoilet hirmu paljon, alkaa deodorantti hieman pettämään loppu päivästä. Tätä voi hieman kompensoida laittamalla sitä hieman enemmän, taikka lisäämällä sitä päivän aikana. Olettaisin, että tuote laimenee liian hikoilun myötä ja siksi teho heikkenee iltaa kohden, sillä kyseessähän ei ole anti-perspirantti.

Huonoksi en kuitenkaan tuotetta kuvailisi, ehkä ainoastaan rajoittuneeksi.


Tykästyin tähän silti niinkin paljon että päätin ostaa laivalta myös toisen Chanelin samanlaisen sprayn: Allure Sport

Tämä saattoi pitää hien paremmin piilossa pidempäänkin, tai sitten se oli sanan Sport luoma illuusio...?


Näiden kahden jälkeen vielä kolmantena tuliaiseksi vielä merkin kolmannen ja tietääkseni viimeisen sprayn: Chanel Allure. Tästä tuoksusta olen pitänyt eniten. Se on ehkäpä kaikkein pehmein tuoksuiltaan. Sport on sanansa mukaisesti sporttisemman ja ehkäpä hieman kovemman tuoksuinen. Bleu de Chanel on kovempi, mutta silti hienostunut, kuten Allure.


Olen verrannut näiden Chanel -deodoranttien hintoja ainoastaan Sokoksella, missä kaikki em. Chanelit maksoivat noin 37€ ja Silja Linen Tax Freessa, jossa purkit olivat noin 25€.

Miehet kun eivät niin paljon yleensä laita kosmetiikkaan rahaa, jos sitäkään, ei investointi hyvään dödöön tunnu niin kovin isolta vuositasolla. Useimmat tuntemani miehet käyttävät kyllä laadukkaita deodorantteja. Onhan sitten tietysti se luolamies-kategoria ihan erikseen, mutta heille jätettäköön marketti-dödöt ja varsinkin Axet, joilla sitten heilutella ympäriinsä.

Yhden poikkeuksen näihin marketti-dödöihin haluaisin kylläkin mainita. Tarvitsin kotoa poissa ollessani jonkin deodorantin nopeasti ja mielellään edullisesti. Löysin Hong Kongin (tavaratalo ei Hong Kongin vapaakaupa-alue tms) hyllyltä Dove Men+Care stick dödön, joka tuoksui miellyttävältä. Ei niin hienostuneelta, että sitä välttämättä juhliin haluaisin laittaa, mutta miellyttävältä. Tämän valmistukseen käytetyistä aineista en myöskään löytänyt alumiinia, mikä nähtäköön tässä vaiheessa hyvänä asiana.


Sitten siihen mistä voi olla jotain hyötyä, eli jos ostat miehelle lahjaksi deodorantin:

a) Osta joku muu, kuin mitä sillä jo on, koska muuten vähän tylsää. Ellei erikseen ole pyytänyt juuri samaa.

b) Osta joku mikä näyttää hyvältä.

c) Osta joku mikä tuoksuu samankaltaiselta kuin aiempi dödö taikka tuoksu (pehmeä? raikas? kova? jne)

d) Jos sillä ei ole ollut aiemmin sele-dödöä ja haluat häntä kouluttaa, niin osta joku perus Hugo Boss tai jotain raikasta, niin tuskin ihan hirveästi voi mennä pieleen.

e) Osta stick tai Chanelin (taikka vastaava jos on olemassa) spray. Ei ponnekaasusprayta eikä roll-onia

f) Jos tuntuu liian vaikealta, niin osta jotain ihan muuta.

T: Mr. Panda

7 kommenttia:

 1. Meillä mies käyttää rexonaa, joskus mietittiin ja yhdessä etsittiin seledödöä, mutta kaikkien tuoksu (haju) oli niin karmea että jäi meiltä kauppaan. eli onko seledödöissä jotain joka ei haisisi kauhean voimakkaasti?

  VastaaPoista
 2. Olipa ammattimaisesti kirjoitettu teksti, vaikka ei aiheena ihan iskenytkään :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Mr. Pandalle! Tästä oli apua lahjanostajallekin, kun deodorantti on suurinpiirtein ainoa kosmetiikkatuote jota oma miehenikin käyttää! :)

  Hauskaa myös, mihin asioihin mies kiinnittää huomiota: "Jos teet todella pitkää päivää, raskasta työtä, lämpimissä oloissa, tai vaan muuten hikoilet hirmu paljon." Kukaan nainen ei varmaan ikinä kirjoittaisi näin, vaikka tilanne taas on varmaan monen miehen todellisuutta. :)

  VastaaPoista
 4. Ostin miehelle joululahjaksi Hugo Bossin Boss in Motion -tuoksun, jonka ostin hänelle joskus vuosia sitten lahjaksi ja hän siihen ihastui kovasti ja sai aina sitä käyttäessään kehuja (naismagneettituoksu, joo). Äitini tästä innostuneena osti hänelle myös deodorantin samaa tuoksua, stickinä, jollaisen olen itsekin hänelle vuosia sitten lahjoittanut. Mutta. Pihi kun on, mies ei ole vieläkään RAASKINUT korkata oikein kumpaakaan, deodoranttia ei ollenkaan, vaan säästää sitä "parempiin tilaisuuksiin"... ÄH. Dovea hän taitaa sivellä kainaloihinsa tällä hetkellä... :P

  VastaaPoista
 5. luolamies-kategoria? go girl!

  VastaaPoista