keskiviikko 14. elokuuta 2013

Pieniä ajatuksia Lissabonista

Pakkasimme mieheni kanssa kimpsut ja kampsut kainaloon ja suunnistimme lomailemaan auringossa kylpyvään Portugaliin.

Muutamat päivät ennen matkalle lähtöä olivat olleet Suomessa melko hikisiä ja ajatus helteestä helteeseen tuntui vieralta - eteläänhän pitää nimenomaan lähteä joko rönttäsyksyllä tai pakkastalvella tätä suomisäätä pakoon. Rakastan syksyä ja Suomessa hellekelit eivät tunnu omalta jutulta, mutta etelässä se sama ja vielä korkeampi lämpötila on ihan eri asia. Sama kun Suomessa en tykkää syödä ruokaa ulkona kun taas ulkomailla syön terassilla mielummin kuin sisällä. Ota tästä nyt selvää. Ulkomailla se lämpöinen sää on niin itsestäänselvyys että siitä ei tehdä mitään haloota, Suomessa tuntuu olevan suuri synti jos ei yli +20 päivinä vietä suurinta osaa päivästä ulkona ja hehkuta naamakirjassa Suomen kesää.

Nyt karkaa juna kiskoilta, takaisin aiheeseen:


Helteestä helteeseen -tilannetta ei tarvinnut pelätä, pari päivää ennen lähtöä ja itse lähtöpäivänä Suomessa näytti lopulta (vihdoin!) tuolta ^


Silloin olkapäiden lisäksi lämpiää myös mieli päämäärän näyttäessä tältä :). Majoitumme perhetutun omistamassa kaupunkiasunnossa missä on ilmastoinnista lähtien kaikki mukavuudet. Mitään ei tarvinnut ottaa mukaan (petivaatteita, pyyhkeitä yms) eli olo on kuin hotellissa joka on monta monta kertaa parempi, kotoisampi, nätimpi ja ihanampi. Täällä on oikeasti sellainen olo että on Portugali-kotona. Neliöitä on noin 100 eli olkapäät eivät ihan heti kolahda yhteen.

Naurettiinkin miehen kanssa että ostetaan vielä joku päivä tämä asunto omiin nimiin ja tehdään tästä oma talviasunto (joo ei tule ihan heti tapahtumaan).

Täällä on myös minisauna :D


Päivällä lämpötila oli +36

ACO ja PizBuin pääsevät oikein kunnolla tositoimiin kun lähdemme tässä joku päivä näissä lämpötiloissa uimarannalle. Tähän mennessä molemmat ovat saaneet pelkkää kiitosta :).

Täältä löytyvät sitten ihan HC-suojat eli lähes joka merkiltä löytyy kauppojen hyllystä suojakertoimet 50. Alle 30 en ole tainnu bongata vielä mistään?


Kävimme täällä viimeksi uutena vuotena milloin turistikausi oli ehkä köyhimmillään (oi autuus "tyhjät" kadut, kaupat ja nähtävyydet) mistä pidin itse silloin "aktiivisena lomailijana" enemmän. Silloin on myös kaikkialla alennusmyynnit menossa, ostettiin viime reissulta mm. molemmille villakangastakit Zarasta -70%. Nyt taas elokuussa ei ole alennusmyyntejä (koska turistit) tai jos on niin lähinnä ehkä ei-niin-kaupaksi-mynneitä-kesäjuttuja kaupustellaan esimerkiksi kenkäkaupoissa.

Mietimme ensiksi pelkkää kaupunkilomaa sillä rantalomailijoita (se on tylsää) emme kumpikaan ole. Kaupunkilomalla ei kuitenkaan raaski "löhöillä" koska tykkäämme molemmat tutkia ja seikkailla uusissa paikoissa. Pelkällä rantalomalla kyllästyisimme varmaan jo ensimmäisen päivän jälkeen :D. Portugali on sopiva sekoitus molempia eli Lissabonissa on ison kaupungin sykettä ja samalla pääsee myös karkaamaan rannoille halutessaan. Tekemistä ja nähtävää riittää, Lissaboni ja sen lähikaupungit jo viime kerralla aika hyvin koluttuna nyt malttaa vetääkin enemmän löhöilymoodilla. Kaupunginosat, kaupat, alueet yms ovat jo tuttuja eli sitä liikkuu ja viettää aikaa ihan eri tavalla kuin esimerkiksi viimeksi.


Uutena vuotena oli ihana vetää taas tutkimusmatkailijafiiliksillä kun muita ihmisiä oli niin vähän liikenteessä eikä ollut jonoa eikä ruuhka mihinkään. Samanlaista aktiivireissua en itse henkilökohtaisesti ainakaan jaksaisi vetää turistikauden ollessa pahimmillaan. Hauska katsoa muiden juoksua, kameroilla räpsimistä, turistihönttöilyä ja kuinka lähikauppojen ruokiin uskalletaan tuskin koskea ;). On myöskin ihan eri fiilis kiivetä linnanraunioita ylösalas +20 lämmössä "kahdestaan" kuin vetää sama rundi +38 ja kylki kyljessä muiden turistien kanssa.

Nyt nautitaan auringosta, ruuasta ja yhdessäolosta ilman sen ihmeempiä suunnitelmia. Siksi minullakin on läppäri mukana ja bloggailen tässä nytkin illan ratoksi :). Toki meillä on suunnitelmia mutta tehdään ne ihan fiiliksen mukaan tai jätetään tekemättä jos siltä tuntuu. Eläintarha ja Euroopan suurin kauppakeskus ovat kuitenkin must :). Niin ja yhtenä päivänä lähdemme roadtripille auton kera ja perhetutun kesämökille. Olen nähnyt paikasta pelkästään pari valokuvaa ja niiden perusteella kesämökki ei ole ehkä ensimmäinen mieleentuleva sana mutta se se kuitenkin on :D.

Nyt mies heräili päikkäreiltä, turistit alkavat liikkua majapaikkoihinsa ja ydinkeskustan kahvilat, ravintolat ja kuppilat alkavat täyttymään paikallisista. Aika lähteä siis valitsemaan herkullinen ravintola :). Tämä paikallinen vuorokausirytmi on niin minun juttuni!

---

Katsotaan mitä tulee, mutta kokeilen josko saisin luotua semmoisen pienen ja selkeän listan vinkeistä eri kaupunginosiin tai kaupunkeihin. Turistisivustoja voivat kaikki googletella ja etsiä ne The Nähtävyydet, mutta semmoiset Pandan suosikit :). On esimerkiksi kalaravintoloita missä täysin sama annos maksaa noin 50€ kun taas "oikeasta" paikasta saman kalan saa melkeimpä merestä suoraan alle kymmenellä eurolla.

- katsotaas mitä blogger tykkää aikaeroista ajastuksen suhteen.

4 kommenttia:

 1. Hyvältä vaikuttaa-nauttikaa ja pitäkää kivaa,ihanat!

  VastaaPoista
 2. Haha, tuo eka kappale ois voinu olla mun kirjoittama! Mä olen kyllä henkeen ja vereen kaupunkilomailija, en jaksa mitään rannalla köllöttelyä yhtään. Tosin voisin mä silti jonnekin paratiisiin painella jos tilaisuus tarjoutuu :P Suosittelen muuten kaupunki- ja rantalomailun yhdistämiseen myös Nizzaa ja Barcelonaa, aika ihania molemmat ♥

  Pitäkää hauskaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkit pistetty korvan taakse, thnx!

   Poista