sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Frettipohdintaa sunnuntain ratoksi


"Tää on noloa"


Pippurisilmä ^__^.


Long ferret is looooooooong ~


"Omnomnomin (vihreä pehmo) pitää myös juoda"

Jätkällä on muskelit !

Käytiin näädän kanssa menneellä viikolla ottamassa rokotus ja fretteihin perehtynyt eläinlääkäri kehaisi miten on rauhallinen ja kiltti tapaus. Ai meidän oma ADHD :D? Monet näätylit kuulemma singahtavat kuljetusboksista ulos ja lekurin käteen kiinni tai eivät anna vieraan yhtään ottaa kiinni tai operaation ollessa ohi singahtavat piiloon turvalliseen kuljetuskoppaan. Meidän jäbä tepasteli kaikessa rauhassa pöydällä ja antoi eläinlääkärin ottaa syliin ja oli sylissä todella nätisti eivätkä sormet kiinnostaneet yhtään. Tuli oikein ylpeä olo :). Lääkärin ollessa valmis ei näätä singahtanut koppiin vaan jäi ihmettelemään pöydälle.

Oli muuten hassua miten pojasta puhuttiin vastaanotossa ja lekurilla kokoajan omalla nimellä ^___^.

Vaikka poitsu on noin 10 viikkoinen alkaa purukoulutus porautumaan jätkän kalloon eli edistystä kyllä tapahtuu ja keskittyminen eri asioihin alkaa tulla iän myötä pikkuhiljaa esille yhä enemmän ja enemmän ja se ylimääräinen pentusähläys on alkanut jäädä jo hieman vähemmälle. Pienempänä pentuna se mennä tohelsi suu ammollaan joka paikkaan ja ai katos vaan sormet kokeillaan! Nyt sormet eivät enää niin kiinnosta koska hitsi vie niihin jos hampaita käyttää leikin ohella liikaa tulee tiukka EI ja sen jälkeen inhottava luunappi huuleen tai ällöttävät ihmissormet poikittain kurkkuun - tai molemmat. Ei tunnu kivalta semmoinen. Fretit eivät mielistele omistajiaan vaan pelkästään itseään. Kun fretti tekee jotain kiellettyä ja sen seurauksena tapahtuu jotain inhottavaa ei tee enää sen jälkeen mieli kokeilla kiellettyä asiaa uudelleen. Paitsi ehkä joskus kokeillaan uudelleen tuleeko se näppäisy kuonolle taas. Tai sen 7 kertaa peräkanaa ennen kuin uskotaan että hitsi vie se luunappi tulee joka kerta alahuuleen kun maistan äiskän ukkovarpaasta.

Seuraava etappi olisi saada purukoulutus tehoamaan sormien lisäksi myös varpaisiin. Kun ne ihanat mehukkaat ja kivasti heiluvat/liikkuvat nakit ovat suoraan frettien silmien korkeudella! Ja kaikki liikkuva kiinnostaa ja millä sitä näätä muuten kommunikoisi kuin kokeilemalla suulla :P. Se on vähän kuin kissa maistaisi, ei niinkään satu mutta yllätettynä tuntuu ärsyttävältä eli lähinnä sitä itse tilannetta säikähtää kuin nipistyksen "kipua". Sama kuin verikokeen ottaminen sormenpäästä, ei niinkään koske mutta aits kun se nippasee niin yllättäen! Reagoiminen paljon alempana olevien varpaiden nippasemiseen tapahtuu hitaammin koska etäisyys ja siksi rangaistuksen antaminen on "hankalampaa" kun kaveri on juossut jo räkäisesti myhäillen karkuun itse tilanteesta. Mikäli näätä juoksee koko asunnossa vapaana ja minä vaikka siivoan/pyykkään/kävelen/yms niin jäbä juoksee yleensä perässä ja touhottaa mukanani mutta jättää varpaat rauhaan. Mikäli rajaan sen alueen olkkariin (pienempi alue, tutumpi alue, vähemmän uutta ja mielenkiintoista), annan jätkän touhottaa omiaan, dataan sohvalla niin melko varmasti jätkä käy jossakin vaiheessa vähän kokeilemassa varpaasta "huomaaks mäki oon täällä"-tyyliin. Nykyjään jo joissakin tilanteessa pelkkä "EI" riittää eli aina ei tarvitse mennä edes luunappitasolle.

Tässä tuli nyt kuvien lisäksi myös pienet tarinoinnit loppuun. Minulta kun monesti kysytään tätä puremisasiaa niin tässä hieman infoa :). Samalla tavalla pitää purukouluttaa kuin esimerkiksi koirat (ja kissat..?) mutta koska näiltä kavereilta puuttuu miellyttämisen halu pitää homma tehdä vähän eri tavalla ja eri konsteilla. Fretit ovat myös jääräpäitä ja itsepäisiä eli toistoa, toistoa ja toistoa. Mikään asia ei yleensä tapahdu hetkessä. Monesti etsimällä tietoa freteistä löytyy tekstejä joiden perusteella ne vain purevat, purevat ja purevat ja vain pieni määrä ihmisiä maailmassa pystyy kyseistä lemmikkilajia ottamaan ja muut ihmiset eivät pärjää niiden kanssa yhtään - ehkei se asia ihan näinkään ole. Eihän kaikille sovi koira, kissa, hamsteri tai liskokaan lemmikiksi. Miksi siis frettikään sopisi kaikille? On tietysti hyvä että näitä horrorfrettijuttuja liikkuu niin saavat sellaiset harkitsijat jarruja pohjaan keille fretti ei esimerkiksi sopisi yhtään. Kodinvaihtajia on tässäkin lajissa ihan liikaa kun huomataankin että eihän tämä ehkä olekkaan se paras lemmikki 7-vuotiaalle :/. Tosin ei välttämättä ole se hamsterikaan tai kilpikonna sen parempi vaihtoehto. Riippuu mielestäni niin ihmisestä. Tiedän myös ala-asteikäisiä pieniä lapsia keiden perheessä on vanhemmilla frettejä ja lapset osaavat niitä käsitellä nätisti ilman että veri roiskuu kummallakaan osapuolella. Riippuu myös fretistä. Kuten myös koirissa on eroja ja kissoissa.

Rajoja ja paljon rakkautta.

-> pussaamaan omaa näätää ja sitten leffaan!

Lisäys. Luin tekstit nopeasti läpi ja ai kamalaa mitä kirjoitusvirheitä ja kökköjä lauseita. Kirjoitin tekstin putkeen pienessä kiireessä (koska se leffa!) eli pahoittelen mahdollisesti ihan jörkyttävää kirjoitusasua.

Lisäys2. Ensi viikolla kun rokotus alkaa tehoamaan kunnolla päästään jätkän kanssa lenkkeilemään valjaissa ulos :)! Ja ah kunnon valoon ottamaan valokuvia.

8 kommenttia:

 1. En kestä kun hän on niin söpö.

  VastaaPoista
 2. Ootte kyl vähän saman näkösiä. <3

  Mitä fretti sanoo? Jotain samaa kuin marsu? Tweek?

  Söpö tuubieläin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innoissaan putputtaa, närkästyneenä saattaa sanoa "klääh" ja unta jos näkee niin saattaa vingahtaa :)

   Poista
 3. Voi, miten suloinen fretti!! Hellyttävä :3

  VastaaPoista
 4. Mikä söpöliinin nimi on? Tosi mielenkiintoisia otuksia nuo fretit kyllä :)

  VastaaPoista
 5. Aawwww miten suloinen ♥ :3

  VastaaPoista